Aktuální video

Jsme členy

Česká společnost ornitologická
Birdlife-international-partner-logo
Oborová platforma ekologických nevládních organizací

Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje
Unie pro řeku Moravu
MAS - Partnerství Moštěnka

Spolupracujeme s

Hnízdění čápů bílých v Záhlinicích se letos nevydařilo

Díky přenosu z webkamery, která je umístěna u hnízda čápů bílých na komíně Hostince U Čápa v Záhlinicích víme, že hnízdění čápů bylo předčasně ukončeno.

První čáp se letos objevil v Záhlinicích na loukách již 18. března, ale hnízdo nenavštívil. Teprve až 25. března se na hnízdě objevili dva čápi, asi pár. Ti se zde ale nezdrželi a pravděpodobně táhli dál na sever. Další čáp se na hnízdě objevil až 10. dubna a od 16. dubna se k němu přidal druhý pták do páru, asi samice. Pár začal opravovat hnízdo, ale 22. dubna se na hnízdě objevil třetí pták, který napadl hnízdící pár a oba ptáky z hnízda vyhodil, což je dobře zdokumentováno na videu: zde .

Od toho dne byl na hnízdě pozorován pouze jeden pták, který seděl v hnízdě a občas přerovnával vejce. Pravděpodobně zde zůstal sám, a protože jej nikdo nestřídal v sezení, tak musel opouštět hnízdo s vejci při hledání potravy. Dne 12. května se objevilo jedno vejce na okraji hnízda a tím letošní hnízdění pravděpodobně skončilo.

Čápi na hnízdě v Záhlinicích

Od 18. května se na hnízdě objevují občas, ale pouze na krátkou dobu 2 čápi bílí, asi pár. Nevypadá to však, že by chtěli zahnízdit. Žádný z výše uvedených čápů neměl kroužek, tak nejsme schopni zjistit, zda jde o původní pár nebo o jiný letos nehnízdící pár. Mláďat se tedy letos již nedočkáme, tak snad až v příštím roce.

Každopádně je nutné poděkovat spolku Cyrilek.net z.s. za to, že nám umožňuje nahlédnout, zde, do života v čapím hnízdě.

text: Jiří Šafránek

foto: JIří Šafránek