Aktuální video

Jsme členy

Česká společnost ornitologická
Birdlife-international-partner-logo
Oborová platforma ekologických nevládních organizací

Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje
Unie pro řeku Moravu
MAS - Partnerství Moštěnka

Spolupracujeme s

Čápi v Břestu dostali novou webkameru

Po letošním neúspěšném hnízdění čápů v Záhlinicích, které bylo možno sledovat webkamerou na internetu, byla pro veřejnost spuštěna další webkamera na čapím hnízdě v Břestu. Kameru provozuje nezisková společnost Cyrilek ve spolupráci s obcí Břest.

Čápi v Břestu v roce 2014

Čápi v Břestu hnízdí řadu let na komínu mateřské školy a nyní mají dvě plně vzrostlá mláďata. Pokud se jim bude dařit jako dosud, tak opustí své hnízdo asi během srpna a vydají se na dlouhou cestu na jih Afriky. Podívat se na ně můžete na: http://www.cyrilek.net/cap-v-brestu/ .

Čápi k nám přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášení 2 až 6 vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata. Po 55 až 68 dnech jsou mláďata schopna letu. Hnízdit začínají ve věku 3 až 4 let. Nejstarší kroužkovaný čáp se dožil 26 let.
Nejčastěji se lidé ptají, kolik váží čáp, protože se traduje, že váží 10 deka, což není pravda. Čáp bílý váží od 3 do 4,4 kilogramů.

V České republice hnízdí každoročně přes 500 párů čápů bílých. I přesto zůstává řada hnízd v některých letech neobsazena. Kde u nás letos hnízdí, se můžete podívat na webu České společnosti ornitologické a zároveň tam můžete přispět i svým pozorováním.

Čáp bílý hnízdí převážně na lidských stavbách, komínech a střechách budov. Pouze velmi malá část párů u nás hnízdí na stromech. Lidé jim proto budují i umělé hnízdní podložky, aby je přilákali k zahnízdění v obcích i městech. Seznam všech dosud známých hnízd najdete na webu: http://cap.birdlife.cz/ .

Text: Jiří Šafránek
Foto: Jiří Šafránek